Burendag 2024 organiseren: ideeën en tips voor een succesvol buurtfeest

Burendag 2024 staat voor de deur, en dat betekent dat het tijd is om de buurt bij elkaar te brengen voor een onvergetelijk buurtfeest! Als u diegene bent die de organisatie op zich neemt, bent u hier aan het juiste adres.

Dit blog is een gids vol ideeën en tips om van Burendag 2024 een succes te maken. Of u nu een doorgewinterde buurtfeestplanner bent of voor het eerst de taak op u neemt, wij bieden inspiratie en praktisch advies om ervoor te zorgen dat uw buurtfeest een evenement wordt waar iedereen vol enthousiasme naar uitkijkt.

Wat is Burendag?

Burendag, geïnitieerd door het Oranje Fonds, is een jaarlijks terugkerend evenement dat buren aanmoedigt om samen te komen en iets positiefs te doen voor elkaar en de buurt. Dit helpt mensen om zich meer verbonden te voelen en samen een hechte gemeenschap te vormen door het organiseren van leuke activiteiten en gezamenlijke initiatieven.

Wanneer is Burendag 2024?

Burendag valt dit jaar op zaterdag 28 september in week 39, maar natuurlijk kunt u op elk gewenst moment een Burendag organiseren.

Hoe is Burendag ontstaan?

In Nederland werd Burendag voor het eerst gevierd in 2006, georganiseerd door Douwe Egberts als onderdeel van hun koffiereclame. Vanaf 2008 heeft het Oranje Fonds de organisatie van deze dag overgenomen in samenwerking met Douwe Egberts. Het hoofddoel van Burendag is om mensen en buren nader tot elkaar te brengen en hen te stimuleren daadwerkelijk buurtactiviteiten te organiseren.

Subsidie voor een buurtfeest

Een extra motivatie om het buurtfeest tot een succes te maken, is de beschikbaarheid van subsidie via verschillende kanalen. Het Oranje Fonds biedt bijvoorbeeld financiële ondersteuning voor buurtinitiatieven, waaronder Burendag. Dit kan oplopen tot wel 350 euro! Deze subsidie kunt u aanvragen vanaf half juni 2024. Bekijk de website van Burendag om te zien hoe u in aanmerking kunt komen voor deze subsidie.

Begin op tijd met de organisatie van Burendag

Begin vroeg met het organiseren van een buurtfeest. Zo heeft u voldoende tijd voor een goede planning, waaronder het selecteren van een locatie, budgettering en het regelen van alle benodigdheden.

Hoe eerder de buurt op de hoogte wordt gebracht van de organisatie hoe groter de opkomst zal zijn op het buurtfeest en wat resulteert tot meer enthousiasme onder de buren.

Zorg dat iedereen op de hoogte is van het buurtfeest

Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Zorg dat alle buren op de hoogte zijn van het buurtfeest en gebruik hier verschillende communicatiekanalen voor. Enkele effectieve manieren om de buren op de hoogte te brengen:

  • Fysieke uitnodigingen: Maak flyers of uitnodigingen en verspreid deze in de buurt.
  • Digitale communicatie: Maak gebruik van digitale platforms zoals buurtapps, sociale media en e-mail om het buurtfeest aan te kondigen en uitnodigingen te versturen.
  • Buurtbijeenkomsten: Organiseer voorafgaand aan het buurtfeest een informele bijeenkomst of vergadering waarin de plannen worden besproken en waar buurtbewoners geïnformeerd worden.
  • Mond-tot-mondreclame: Moedig buurtbewoners aan om het nieuws over het buurtfeest te verspreiden onder hun vrienden en buren.
  • Buurtkrant of -website: Als uw buurt een eigen krant of website heeft, zorg er dan voor dat het buurtfeest wordt vermeld in deze publicaties.

Kies een geschikte locatie voor uw buurtfeest

Hoe kiest u een geschikte locatie voor een buurtfeest? Kies een locatie die voor iedereen toegankelijk en comfortabel is. Zoek naar een ruimte die voldoende groot is voor alle buurtbewoners en die gemakkelijk bereikbaar is voor iedereen in de buurt, bij voorkeur op loopafstand. Afhankelijk van het soort feest kunnen opties zijn:

  • Een park
  • Buurtcentrum
  • Schoolplein
  • Speeltuin
  • Plein in de buurt

Eenmaal een locatie gekozen? Vraag indien nodig toestemming aan de eigenaar of beheerder van de locatie en communiceer duidelijk met alle buurtbewoners over de gekozen locatie en eventuele voorzieningen of benodigdheden.

Zorg voor lekker en gevarieerd eten op Burendag

Welke activiteit uw wijk ook kiest voor Nationale Burendag, hapjes en drankjes zijn ongetwijfeld een essentieel onderdeel van de feest. Een absolute favoriet voor buurtfeesten is de buurtbarbecue.

Organiseer een buurtbarbecue

Met een barbecue kunt u bijna iedere buurtbewoner wel blij maken, jong en oud. Bovendien zijn barbecues praktisch en gemakkelijk te organiseren in de straat. Denk ook eens aan een ijskar met ambachtelijk ijs op uw barbecuefeest. Geheid een succes!

Een feestelijk buffet

Een buffet is een goede optie voor een buurtfeest. Met een uitgebreid buffet kan aan iedere smaak en dieetvoorkeur gedacht. Eten in buffetvorm kan gemakkelijk worden opgezet in verschillende ruimtes en omgevingen en zijn makkelijk te serveren aan een grote groep mensen.

Wanneer u bij ons een BBQ of buffet bestelt, kunt u ook direct bestek en servies toevoegen aan uw bestelling. En het beste van alles? We halen het vuile servies en bestek na afloop weer op, dus inclusief onze afwasservice! Neem een kijkje in onze webshop.

Samen met de buren hapjes en drankjes verzorgen

Een leuke manier om de saamhorigheid te versterken tijdens een buurtfeest is door samen met de buren hapjes te verzorgen door ze zelf te maken. Door gezamenlijk hapjes te bereiden, creëert u niet alleen een gevoel van verbondenheid, maar zorgt u ook voor een gevarieerd en persoonlijk aanbod aan lekkernijen.

Stel een lijst op van hapjes die iedereen kan maken en deel de taken onder de buurtbewoners. Van zelfgemaakte dips en salades tot hartige taarten en zoete lekkernijen, er zijn talloze opties om uit te kiezen.

Organiseer leuke activiteiten

Organiseer een aantal leuke activiteiten, zodat er voor iedereen iets te doen is. Enkele populaire activiteiten om te overwegen:

  • Oud-Hollandse spelletjes: Klassieke spellen zoals koekhappen, spijkerpoepen, zaklopen en blikgooien zorgen voor nostalgisch vermaak en brengen buurtbewoners samen.
  • Sportieve activiteiten: Organiseer een voetbal- of volleybaltoernooi, een potje jeu de boules of een estafetterace. Deze activiteiten bevorderen sowieso teamgeest onder de buren.
  • Knutselhoek voor kinderen: Zet een knutseltafel op waar kinderen creatief bezig kunnen zijn met bijvoorbeeld tekenen, schilderen, knippen en plakken. Dit houdt de kinderen bezig en geeft ouders de kans om even te ontspannen.
  • Live muziek of DJ: Een optreden van lokale muzikanten of een DJ zorgt voor een feestelijke sfeer en nodigt uit tot dansen en plezier maken voor alle leeftijden.
  • Workshops: Denk aan workshops zoals kookdemonstraties, bloemschikken, of schilderen.

Houd rekening met het weer, wees op alles voorbereid

Overweeg om activiteiten te plannen die zowel binnen als buiten kunnen plaatsvinden. Op die manier kan snel geschakeld worden als het weer omslaat. Zorg ervoor dat er een alternatief plan is voor buitenactiviteiten, zoals het verplaatsen naar een overdekte locatie of het verzetten van de activiteit naar een andere dag.

Staan er buitenactiviteiten op de planning? Zorg dan voor voldoende beschutting tegen regen of zon. Dit kan bijvoorbeeld met tenten, partytenten of parasols. Zorg ervoor dat deelnemers een plek hebben om te schuilen als het weer plotseling omslaat.

Zorg voor duidelijke communicatie met de deelnemers over hoe het weer van invloed kan zijn op het evenement en welke maatregelen er genomen worden. Communiceer eventuele wijzigingen in het programma op tijd.

Een geslaagde Burendag met Lust Culinair Genieten

Een verzorgd buurtfeest op Burendag? Bij Lust bestelt u schalen hapjes, complete buffetten, barbecues en kunt u terecht voor een compleet verzorgd event, inclusief aankleding, materialen en gastvrije medewerkers! Neem een kijkje in onze webshop of neem direct contact op om de mogelijkheden te bespreken.

 

Burendag organiseren